Artikel 'Tussen Oosterweg Wijchen en de Flerde in Leur' door de WIGHENE werkgroep historie en geneal…

Shared note

Artikel 'Tussen Oosterweg Wijchen en de Flerde in Leur' door de WIGHENE werkgroep historie en genealogie Wijche, Johan Jansen en Thijs Kleijnen, 1 augustus 1997.

Voor zover tot nu toe is kunnen vinden woonde in begin 1800 in Wijchen aan de Oosterweg Hendrik de Kleijn Graduszoon (ook wel Brouwerszoon genoemd). We komen hem tegen op “ene lijst van alle inwoonders de kerspel Wijchen” opgemaakt door Mathijs Koentz schout, Hendrik de Kleijn buurmeester en Willen Geurts buurmeester. Hij leeft dan in het zogenaamde Dorpsrot huisnummer 31 en zijn gezin bestaat dan behalve hemzelf uit vrouw, 3 onmondige (= minderjarige) kinderen, 1 knegt en 2 meijden(!)

Op last van het Ambtsbestuur des Rijk van Nijmegen en N. Wald gebeurt hetzelfde in 1804. Hendrik heeft dan ondertussen 4 minderjarige kinderen en Johannes Burgers als knecht en Elizabeth Seegers als meijd. Het huisnummer is nog Dorpsrot 31,denaastgelegen pastorie heeft Dorpsrot nummer 30 ...

De volgende vermelding vinden we in “Etat de population de Wichen”, samengesteld op last van Napoleon. Hier staat hij als eerste ingeschrevene met Petronel van Nuijs, sa femme en 5 met name genoemde kinderen. Zijn beroep is dan laboureur et maire. Twee kinderen zijn in 1810 al overleden. Een huisplaats of nummer wordt hier niet genoemd.

Uiteindelijk krijgen Hendrik en zijn vrouw in totaal 9 kinderen welke zijn geboren tussen 1799 en 1814, 4 hiervan overlijden voor hun 12e jaar. Van de overblijvenden zijn er later 3 gehuwd waarvan 2 kinderloos zijn gebleven. De andere 2blijvenongehuwd.

In 1830 staan zijn eigendommen netjes opgetekend in de “Oorspronkelijk Aanwijzende Tafels” van het kadaster met de bijbehorende sectiekaarten. We vinden de familie dan op de plaats van het huidige notarishuis, aan de Oosterweg te Wijchen.

Een van die nakomelingen die de familie in stand hield was Joannes, (geboren 1810). Hij trouwde in 1844 met Johanna van Haren, dochter van Jan van Haren en Christina Thijsse van Luenen welke toen met haar moeder in Leur op boerderij de FlerdeofFleerden woonde. Joannes trok hierbij in en ze kregen samen 5 kinderen.

Na het overlijden van Hendrik de Kleijn in 1854 bleef alleen zijn jongste dochter Johanna Maria (geboren 1814 en ongehuwd) op de Oosterweg achter. Met knecht en dienstbode zal zij het bedrijf (?) hebben voortgezet.

Na het overlijden van Hermanus van Welie uit Ewijk is haar zuster Johanna, die met hem was getrouwd en kinderloos was gebleven, in het jaar 1867 ook naar Wijchen gekomen en is tot haar dood in 1875 bij Johanna Maria aan de Oosterweg gebleven.

In een acte van scheiding en deling van de nalatenschap van haar ouders, haar zuster Angelina en haar moei (! tante Maria de Kleijn, ofwel zuster van haar vader), staat vermeld: “Gedaan en verleden ten huize van comparante Johanna Maria de Kleijn (jongste dochter van Hendrik) A. Nummer 48 te Wijchen op den vijfden mei 1857 voor Petrus Vemer notaris standplaats hebbende te Wijchen provincie Gelderland. Het erfdeelvantante Maria was dus nog onverdeeld gebleven. Maria was kinderloos gehuwd geweest met Gradus Gerrits, gemeentesecretaris uit Mook. Terug naar de Oosterweg

In 1880 kwam ook deze Johanna Maria te overlijden en dan zien we 2 kinderen van Joannes en Johanna van Haren, namelijk Johanna en Christianus Wilhelmus uit Leur terugkomen naar de boerderij van hun vader en grootvader in Wijchen, beidenongehuwden respectievelijk 34 en 29 jaren oud. Met het nodige personeel hebben ze daar het boerenbedrijf uitgeoefend hoewel Christianus vele openbare functies bekleedde zoals raadslid, wethouder, ambtenaar van de burgerlijke stand. Veel tijd om te werken zal hij niet gehad hebben. Hijwasmeer heerboer. Waarschijnlijk is het oude huis dan in slechte staat en misschien wel bouwvallig en wordt in 1886 het nu nog statige huis met grote schuur gebouwd gedeeltelijk op de plaats waar het oude huis had gestaan.

De toen 72 jarige moeder Johanna de Kleijn-van Haren mocht hiervoor de eerste steen leggen die in de achtergevel boven een deur is aangebracht. Het werd een statig gebouw, een soort heerboerderij waaraan weinig bespaard werd. Tot op heden is zij in de staat gebleven zoals het is gebouwd. Alleen al de voordeur met omlijsting straalt een zekere welstand uit en ook het interieur doet daar weinig voor onder.

Johanna van Haren overleed te Leur op 1 februari 1892. Als op 11 november 1896 op de Flerde dochter Petronella Maria ongehuwd komt te overlijden is het vrouwvolk uitgestorven en moet er een nieuwe vrouw komen om de zaak in het gareel tehouden.

Engelbertus gaat op zoek en vindt in Overasselt Petronella Maria Bruijsten waarmee hij op 43 jarige leeftijd in 1897 in het huwelijk treedt. Uit dit huwelijk worden in Leur 3 dochters en 1 zoon geboren en hiermee is voorlopig het voortbestaan van deze familie een feit geworden (zie gezinlijst Engelbertus Hubertus “Engelbert” de Kleijn + Petronella Maria “Pie” Bruijsten). Het werk op de boerderij zal wel veel door personeel gedaan zijn onder leiding van de ongehuwde broer Hendrik (Hent). Engelbert had diverse functies in het openbare leven. Als in 1915 zijn zus Johanna, die al in Wijchen woonde komt te overlijden gaat Engelbert met vrouw, zoon Jan en 3 dochters en ook zijn ongehuwde broer Hent naar Wijchen in het geboortehuisvanhun grootouders naast de kerk.

Engelberts broer Christianus (Christ), die jarenlang als wethouder en ambtenaar van de burgerlijke stand had gefungeerd en nog diverse andere functies had, betrok toen een huis aan de markt. Hij nam de dienstbode Johanna van Uden van deOosterwegmee, 50 jaren heeft zij hem trouw gediend. Dit feit is met een koninklijke onderscheiding bekroond.

De reden om de Flerde te verlaten en naar Wijchen te komen lag in het feit dat Engelbert toen met 61 jaar en Hent met 66 jaar de leeftijd bereikt hadden om wat kalmer aan te gaan doen en tevens omdat genoemde zoon Jan geen plannen koesterdeomboer te worden. Hij ging studeren en daardoor was er voor de Flerde geen opvolger. De boerderij werd verpacht aan Petrus Christianus Jansen alias Aolberde Petje van de Flerre die met zijn groot gezin de enigszins verwaarloosde boerderij opnieuw in cultuur ging brengen.

In 1933 overlijdt Engelbert de Kleijn. Zoon Jan, later in Wijchen overbekend als Jan van Ingelbart(!) heeft ondertussen behoorlijk cariere gemaakt en bouwt dan in 1934 zijn villa “Oosterterp” aan de overkant van de straat en trekt als laatsteDeKleijn de deur aan de Oosterweg dicht. Er komt dan een einde aan een meer dan 130 jarige bewoning door 3 generaties De Kleijn. In zo’n 120 jaar (sinds 1814) zijn in het huis geen kinderen meer geboren. Vermeldenswaardig is nog dat de familie de Kleijn veelvuldig optrad als geldschieters voor ondernemers en boeren lang voordat de Boerenleenbank werd opgericht. Hiermede hebben zij een belangrijke sociale funcie in de plaatselijkesamenlevingvervuld.

Engelberts weduwe Pie Bruijsten betrekt samen met haar oudste dochter Jo het huis aan de Kasteellaan A385. Jo blijft ongehuwd en kinderloos.

Dochter Elisabeth (Lies) trouwt in 1926 met Jan van Lith. Ze gaan in 1928 wonen aan de Kronenburgersingel 1a te Nijmegen en krijgen 3 zonen. Jan van Lith runde met zijn broer Piet een graanhandel en verwerkingsbedrijf aan de WeurtsewegteNijmegen. Door het bombardement op 22 februari 1944 werd dit huis beschadigd en in september geheel vernietigd. Het gezin vestigde zich in Wijchen van waaruit Jan zijn zaak in Nijmegen bleef voeren, ook toen Nijmegen frontstad was. Hijmochtdagelijks het frontgebied binnen door op zijn Tempo driewieler een paar zakken pulp naar de stad te brengen ten behoeve van de voedselvoorziening. Zijn oudste zoon Harry werd in een Engelse pantserwagen naar Nijmegen gesmokkeld om inhetCanisius College intern te gaan.

Dochter Petronella (Niel) trouwt in 1932 met dierenarts Jos Derksen uit Loo (Duiven) en zij gaan ook wonen aan de Kasteellaan alwaar ook de dierenartsen praktijk gehuisvest wordt. Samen krijgen ze 3 zonen en 1 dochter.

Het huis Oosterweg 6 wordt verhuurd aan Harrie Kleijnen. Later komt vanaf de “Poort” zijn halfbroer Jan de Leest het linkergedeelte bewonen. Hij trouwt met Adri Smetsers, sticht een gezin en wordt intussen bedrijfsleider bij de firma Rosmalenenvan Haren die in de grote schuur een grossierderij in levensmiddelen hebben gevestigd. Harrie Kleijnen houdt ondertussen als arbeidbemiddelaar zitting in het tot kantoor ingerichte bakhuis wat naast het huis staat. Later komt hun vader respectievelijk stiefvader Jan de Leest met zijn vrouw Hendrina de Wildt (weduwe vanWillemKleijnen) ook hierbij inwonen doch heimwee drijft deze oude mensen terug naar de Poort war ze erg aan verknocht waren.

Sinds enkele jaren heeft het statige huis aan de Oosterweg een nieuwe eigenaar gekregen. Met respect voor de historie heeft notaris Mr R. W. M. Bruggink met behoud van het interieur er zijn notariaat in gevestigd. Het gebouw heeft hiermeezijnwaardigheid en uitsraling van vroeger behouden. Een betere bestemming in deze tijd zou voor dit huis nauwelijks denkbaar geweest zijn. Sinds enkele jaren heeft het statige huis aan de Oosterweg een nieuwe eigenaar gekregen. Met respect voor de historie heeft notaris Mr R. W. M. Bruggink met behoud van het interieur er zijn notariaat in gevestigd. Het gebouw heeft hiermeezijnwaardigheid en uitsraling van vroeger behouden. Een betere bestemming in deze tijd zou voor dit huis nauwelijks denkbaar geweest zijn.

Unique identifier
482940D27509BDEF412B2C6B7DBD9573

Last change February 5, 201815:36:40

Given names Surname Sosa Birth Place Death Age Place Last change
Engelbertus Hubertus "Engelbert" de Kleijn
October 17, 1854
169 Leur, Gelderland, Nederland
4 October 29, 1933
90 79 Wijchen, Gelderland, Nederland
Friday, November 11, 2016 2:46 PM
Joannes "Jan" de Kleijn
August 6, 1810
214 Wijchen, Gelderland, Nederland
5 May 30, 1883
141 72 Leur, Gelderland, Nederland
Sunday, November 21, 2010 12:07 PM
Henricus de Kleijn
about January 27, 1772
252 Wijchen, Gelderland, Nederland
9 February 24, 1854
170 82 Wijchen, Gelderland, Nederland
Sunday, January 18, 2015 12:59 PM
Given names Surname Age Given names Surname Age Marriage Place Last change
Media objects
Media Title Individuals Families Sources Last change
Sources
Title Abbreviation Author Publication Individuals Families Media objects Shared notes Last change